Sider

onsdag den 7. marts 2012

Næsegrus beundring og salte tårer

Jeg bøjer mig - for al den positive omtale der har været af filmen HVIDSTEN GRUPPEN er næsten kun den halve sandhed.

Aldrig har jeg oplevet at skulle dele kleenex ud til min sidemand, og aldrig har jeg oplevet at der var stille som i graven, til de sidste rulletekster var løbet over lærredet. 

HVIDSTEN GRUPPEN fortjener den dybeste respekt og tak. 
Jeg ved godt at det er mange år siden, men de gjorde noget for vores land, som jeg vil håbe jeg kunne gøre i samme situation.

Min far Aksel Wilhelm Olsen gjorde det, han var med i Holger Danske Gruppen og jeg ved at hans kaldenavn var Aksel Olsen. Jeg ved også nu, at han skød en tysker i Store Kongens Gade.

Min far fortalte ellers aldrig om den tid, for som han sagde - hvis vi ikke vidste noget, kunne vi heller ikke fortælle noget - med andre ord så frygtede han til sin død at vores land skulle blive udsat for lignende igen.

Da vi skulle tømme boet efter min far, fandt mine svogre en kasse med ammunition i kælderen. De lagde den i bilen og kørte til politiet med den - gik ind og fortalte om deres last, hvorefter området blev afspærret og bilen blev undersøgt af bombehunde. Man må sige at min far var rustet til det sidste.

Tilbage til filmen - Anne-Grethe Bjarup Riis har på fineste vis forstået at skildre historien, stemningen, livet og personerne, så vi kommer helt ind under huden på dem.
Og jeg må absolut fremhæve Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag og Bjarne Henriksen for deres fantastiske præstationer - wau siger jeg bare - de fortjener de fornemeste priser!

På en gang græd jeg salte tårer, og samtidig nød jeg en stemning i biografen, der osede af samhørighed, respekt og en stolthed over at være Dansk.

Jeg håber du giver dig selv den oplevelse at se HVIDSTEN GRUPPEN og så håber jeg at du får lige så stærke indtryk af film og stemning i salen som jeg gjorde - husk kleenex!


Billederne er fra en sommertur i 2010, hvor vi var inde på kroen for at spise Gudruns berømte æggekage.

8 kommentarer:

 1. Wauww, lyder som noget ganske særligt, ikke at jeg var i tvivl- men det er også rart at høre " almindelige" menneskers vurdering :)
  En af den slags film man får lyst til at se igen, kunne jeg forstille mig.

  Tak for anmeldelse.

  SvarSlet
 2. Jeg (vi) var også MEGET begejstrede over filmen og der blev også tørret tårer af kinderne. Hørte et sted at den blev nedsablet pga den stive dialog - men jeg genoplevede mine bedsteforældre.... ikke alt det snak, vi gør hvad vi skal :o)Ikke al det det "fuck-snak" og "jeg-elsker-dig"-pjat.... som de ville have sagt !
  Kh
  Susanne i Silkeborg
  PS: hvis du er løbet sur i en geilsk opskrift skal du bare kontakte hende, hun hjælper gerne.

  SvarSlet
 3. Vi var af sted alle 5, for jeg synes bestemt, at det er et stykke Danmarkshistorie, som børn også gerne må se. Hvidsten ligger kun 10 km fra mit fødehjem, og mine bedsteforældre har af til ladet falde et par ord. Jeg kender området, og på den måde blev det også en ganske særlig oplevelse. Jeg giver dig ret, udklædning, dialekt, humor, kulisserammerne er meget virkelighedstro. Den har givet stof til eftertanke hos mig.

  SvarSlet
 4. Jeg var afsted for at se den i lørdags. Jeg syntes også den var fantastisk god. Jeg var især fascineret af skildringen af personlighederne i filmen

  SvarSlet
 5. Den film vil jeg glæde mig til at se..
  hilsen Mona

  SvarSlet
 6. Den film vil jeg glæde mig til at se.
  Jeg har aldrig været på Hvidsten Kro, men synes næsten at jeg kan smage Gudruns æggepandekage. Den slags historier har det med at sætte sig i følelserne. Jeg har brugt bogen i undervisningen og der er ikke et barn, som ikke forstår alvoren i den beretning.
  Min farfar var også en af de modige mænd, som i mange år efter måtte leve med billederne på nethinden og angsten i kroppen. Vi bør være stolte over dem, som ville kæmpe for friheden.
  Stærke mennesker som troede på at det var prisen værd!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Hanne, vi skylder dem en stor tak - uden deres indsats havde Danmark måske ikke været det samme i dag. Modige mennesker der kæmper med livet som indsats - jeg håber jeg ville være modig i samme situation.

   Slet
 7. Må altså simpelthen finde tid til at se den!

  SvarSlet